TERMÉKISMERTETŐ - Romantik aluradiátor családhoz

A Romantik L és M Kft. által gyártott aluradiátorok megegyezőek az eredeti ID Romantik aluradiátorokkal. Az aluradiátorok esztétikai, gazdasági és hőteljesítményi tulajdonságai a legszigorúbb hazai és külföldi igényeket is kielégítik. A folyamatos gyártás megbízható hazai háttérre támaszkodik.

A nagy méret és típus választék, teljes körű lehetőséget nyújt a felhasználásra. Távfűtési lakások, családi házak, üzletek, irodák, stb. Felhasználási területet szélesítik a szín és típus választék. További lehetőség a felhasználás során: bővíthetőség, átalakíthatóság, meghibásodás esetén javítás. Mindezt roncsolás nélkül végezzük üzemünkben.

TÍPUSOK:

CLASSIC

Sarkított elővágott, sík bordázat, energiatakarékos kiemelkedő hőteljesítményű.

PLUS

új design; ívesen domborított felület nagyobb esztétikai igény.

Légterelő:

már meglévő radiátorokhoz külön is megrendelhető /a megadott tagszám és az eredeti RAL szín alapján/

MÉRETVÁLASZTÉK:

Kilenc féle standard magassági méret. Kívánságra ezektől eltérő méretekben is gyárthatók, 2-32 tagszámban. Egyéb műszaki kérdésekben hívja Vevőszolgálatunkat: 06 (35) 500-470

SZÍNVÁLASZTÉK:

A standard EP 1000 fehér RAL 1015 krém RAL 8015 barna, mely színek azonos áron rendelhetők. Egyedi vevői igényeket is kielégítünk a RAL színskála színeiből, mennyiségtől függő árszinten. További lehetőség eloxált hatású ultramatt festékkel festett színek. A porszórással készülő festés 180 °C -on kerül beégetésre, így rendkívül tartós, könnyen tisztítható, esztétikus bevonatot alkot.

CSOMAGOLÁS, SZÁLLÍTÁS, TÁROLÁS:

Az alumínium radiátorok szállításánál és tárolásánál előforduló sérülésekkel szembeni áruvédelmét hullámpapír és PE-fóliás csomagolás biztosítja. Az alkatrészek és tartozékok egységcsomagban kerülnek forgalomba. A csomagolást az épület belső munkálatainak befejezéséig célszerű a falra szerelés után is a radiátoron hagyni, a sérülések és a túlzott elszennyeződések megelőzése érdekében.

ÜZEMELTETÉS:

A melegvizes fűtési rendszer megtervezését, kivitelezését szakemberrel kell elvégeztetni, aki az 1997. LXXVIII. Törvényben előírt jogosítványokkal rendelkezik. A rendszer elemeinek az összeválogatásánál figyelembe kell venni az alumínium korróziós sajátosságait. A vizet szállító csővezeték oxigén-diffúzió mentes műanyagcső, vagy acél (vas) cső legyen rendelkeznie kell ÉMI alkalmassági bizonyítvánnyal. Törekednie kell a homogén rendszer kialakítására.

A helytelenül megválasztott szerkezeti anyagok, illetve a szakszerűtlen szerelés megrövidíti a rendszer és a fűtőtestek élettartamát.

A Romantik alumínium radiátorcsalád radiátorok 6 bar üzemi nyomásig és 110 °C fűtőközeg hőmérsékletig alkalmazhatók. A fűtési rendszer kiépítésénél a vonatkozó Magyar Szabványokat figyelembe kell venni és az alumínium radiátorokra vonatkozű előírásokat be kell tartani.

A rendszer átmosásához ill. feltöltéséhez használatos víz (hőhordozó) minősége feleljen meg a MSZ 450/1989. Ivóvíz szabvány megfelelő határértékeiben előírtaknak, ezen belül: Oldott oxigén: max. 1mg/dm3 • PH: 7-8,5

FONTOS TUDNIVALÓK:

Az új elkészült rendszert ki kell öblíteni. Erre a célra ivóvíz használható. Célszerű a vizet 50 °C -ra felmelegíteni és az ürítést a lehető leggyorsabban elvégezni. Mosószer használata tilos!

Lehetőleg zárt fűtési rendszert kell alkalmazni.

Javasoljuk 150 u -os finomszűrő alkalmazását a rendszerben.

A fűtőtestet nem ajánlatos eltakarni, burkolni.

A fűtőtestek 1/2"-os, vagy kisebb méretű bekötését csak a gyártó által szállított közcsavarokkal szabad megoldani. Ennek megsértéséből eredő korróziós károsodásra a garancia nem terjed ki. Kerülni kell szerelési anyagoknak, szennyeződéseknek a rendszerbe jutását, valamint a különböző vízlágyítási eljárásokat.

Kerülni kell a fűtési rendszerek gyakori leeresztését, a víz teljes cseréjét. A havonta utántöltött víz mennyisége nem haladhatja meg a rendszerben lévő víz mennyiségének 2%-át. Fenti előírások az automata utántöltővel szerelt rendszerekre is érvényesek. A fűtési rendszerben lévő víz mennyiségét évente célszerű ellenőriztetni.

Javasoljuk a vegyes fűtésű rendszereknél szétválasztani a padlűfűtéses és radiátoros fűtőkört.

KARBANTARTÁS, TISZTÍTÁS:

A portalanításhoz puha szövetet használjunk az erősebb szennyeződést enyhe mosószeres vízzel elegendő tisztítani.

Alumínium radiátorok alkalmazása

A magasabb minőségi kategória alkalmazásának gondolata előtt érdemesnek tartom, hogy álljunk meg és elmélkedjünk néhány kevésbé „műszakiasnak” tűnő kérdésről. A használó, azaz a vevő, a fogyasztó, valamint a szolgáltatást nyújtó szakemberek közös öröme, ha hosszú távon büszkék lehetünk magunkra, hogy jól választottunk, jót ajánlottunk. Ehhez szeretnék egy kis szakmai adalékkal szolgálni mindannyiunk számára.

Napjainkra a hazai piacon kapható - főként az alumínium alapanyagú - radiátorok relatíve magasabb kereskedelmi ára, a felkészült tervezői tudás, a tervezési segédletek és a méretezési programok együttvéve időszerűvé és szükségszerűvé teszik, hogy a létesítmény hőigényszámítását kizárólag tervező végezze. A műszaki becslést lehetőleg mellőzzünk a legnagyobb gyakorlat esetén is. Így kíméljük a megrendelő pénztárcáját a túlköltekezéstől, és nagyobb eséllyel kerül beépítésre a - hőigény és esztétikum szempontjából is - legoptimálisabb radiátorfelület a helyiségekbe.

A szerelők keltik életre a megálmodott fűtési rendszereket a helyszínen. Ők rendelkeznek a legtöbb információval és visszajelzéssel a fűtőtestek anyagának, gyártmányának a tervezők, valamint korábban sok esetben a szerelők által „hasra ütésre” megbecsült módon kiválasztott radiátorfelület felhasználói megelégedettségével kapcsolatban.

Vannak-e kockázati tényezők vagy kifejezetten ajánlatos körülmények alumínium radiátorok fűtési rendszerbe illesztése kapcsán (korróziós és egyéb szempontok)?

Alapvetően bármilyen fűtési rendszerben alkalmazhatók alumínium radiátorok, amennyiben kifejezetten fűtési rendszerek céljára forgalmazott, a kiválasztott radiátor gyártója által is nem tiltott csővezetékeket tervezünk és építünk be. Tehát szabad szerelni többrétegű, kombinált rétegződéssel gyártott műanyag, alumínium, acél vagy réz alapanyagú csővezetékekkel az alumínium radiátorokat, ha körültekintően alkalmazzuk az irányelveket.

A garancia kizárólag akkor érvényesíthető, ha a szerelés, az üzembe helyezés, az üzemeltetés és a karbantartás szakszerű. A garancia érvényesíthetősége és az esetleges a perek megelőzése végett is fontosak a következők. Rézcsöves szerelés esetén nincs tiltás, azonban fokozott a szakmai felelősség. A réz és az alumínium összeépítésénél a nagy elektrokémiai potenciálkülönbség miatt a kontaktkorrózió és az elektrokémiai korrózió veszélye fokozottan fennáll.

Mindenképpen egyedileg egyeztessünk az általunk egyéb szempontok alapján kiválasztott alumínium radiátor gyártójával, kérjük el a szerelésre vonatkozó szakmai utasításokat és az ÉMI engedélyt írásban. A réz és az alumínium anyag közvetlen érintkezése során elektrokémiai korrózió lép fel. Mindez megelőzhető, ha eloxált vagy kadmiumozott közcsavarral való radiátor- és vezetékcsatlakozást alkalmazunk, valamint a fűtési rendszer szerelés befejezését, a próbaüzemet követő átmosására, feltöltésére a rendszerbe alkalmas (megfelelő mennyiségű inhibitor) folyadékot alkalmazunk. Fűtési csővezetékek, radiátorok alkalmazása esetén is sok esetben „megfeledkezünk” vagy nem tulajdonítunk jelentőséget a fűtési rendszerek védelmét szolgáló alkalmas folyadékkal való feltöltés fontosságának.

Az adalék termékismertetőjét átolvasva tanulságos mindannyiunk számára, hogy olcsó, egyszerű és szakszerű megoldás alkalmazásával eddig is mennyi bosszúságot előzhettünk volna meg. (Tapasztalati visszajelzések, részletes és pontos információ végett javaslom vegyék fel a kapcsolatot a forgalmazókkal.)

A folyékony adalék megakadályozza a meleg víz fűtési rendszerekben fellépő oxigén- és elektrokémiai korróziót, valamint a vízkőlerakódást. Használatával elkerülhető a fémszerkezetek károsodása illetve lyukadása. Padlófűtéshez és radiátoros fűtéshez egyaránt alkalmazható. Padlófűtésnél megakadályozza a műanyag csövön átdiffundáló oxigén által okozott korróziót. (10 m padlófűtés csövön bejutó oxigén évente 18 dkg acél „elfogyasztására” képes.) Radiátoros fűtésnél védelmet nyújt az acél-, alumínium-, illetve réz elemeken fellépő elektrokémiai korrózió ellen. A fűtési rendszer minden berendezése számára vegyi korróziós védelmet is biztosít a keringő rendszerfolyadék.

Adagolási mennyiség: 5 liter inhibitor koncentrátum szükséges 95-100 liter vízhez.

Az adalékanyag betöltése új rendszernél a nyomáspróba után, meglévő rendszernél a hálózat kimosatását követően a tágulási tartályba beöntéssel vagy a beöntő nyíláson túlnyomással célszerű elvégezni. Nyári üzemszünetben az adalékolt víz biztos védelmet nyújt a felgyorsuló káros folyamatok ellen.

Az adalék igen magas teljesítményű termék, melynek alkalmazása megoldja a nagy értékű fűtési rendszer védelmét. (Gondoljunk bele: egy 500 e Ft értékű fűtési rendszer feltöltése során érdemes-e megspórolni a költség 1%-át, azaz kb. 5 e Ft-ot?)

Párás, nedves helységekben, kifejezetten előnyös az alumínium hőleadó felület. Például áruházak és autópályák menti mosdókban az átadás után 1-2 évvel visszatetsző látvány a rozsdásodó olcsó acéllemez radiátor. Ez tipikus példája az esztétikai környezetszennyezésnek. Megkockáztatom, a tervegyeztetés során a beruházó sok esetben nem kapott szakszerű tanácsot. Ez tervezői szakmai felelősség. Sok esetben a szerelőknek is van lehetőségük a tervezői művezetéssel változtatást kezdeményezniük. A döntés a beruházóé.

Piaci trend és nosztalgia

Hőszivattyús, fan-coil vagy napkollektoros rendszerekkel kombinált fűtési rendszerek, vagyis megújuló energiaforrásokra épülő hőelőállító rendszerek szükségszerűen „divatba” jönnek. Új építésű vagy hőtechnikalag is felújított épületeknél a bekerülési és a várható üzemviteli költségek alapján elvégzett gazdaságossági számítások szerint az épület leendő használója számára reális megoldási lehetőségként jön szóba a megújuló energiaforrások, hőtermelők haszálata az elmúlt évtizedekben hagyományosan alkalmazott gázüzemű kazánokkal szemben. Ezek a rendszerek az alacsonyabb hőmérsékleti tartományban áramló közeggel üzemelnek. Előtérbe kerül a nagyobb hőleadó felületek alkalmazása, mint pl. a padló-, fal- és mennyezetfűtéssel való hőleadás. Természetes következményként az acéllemez és alumínium radiátorok, mint hőleadó felületek alkalmazása jelentősen lecsökken.

Felújításnál a már meglévő, még jó és esztétikus állapotú radiátorokkal mindenképpen ésszerű kalkulálni. Esztétikai szempontból a szépre megtervezett alumínium radiátorok nagyobb eséllyel élik túl a sokszor tömeggyártással és tömegfogyasztásra tervezett olcsóbb, hamarabb korrodálódó, sok esetben kevésbé vonzó acéllemez radiátor „testvéreiket”. (Szoktam mondani, hogy az alumínium radiátor a MÉH telepeken is nagyobb értéket képvisel.)

Új tervezésű, nem gázüzemű fűtési rendszerekben kicsi az esély, hogy acéllemez vagy kimondottan esztétikus alumínium radiátorokat tervezzenek be.

Az alacsony vízterűre konstruált alumínium radiátoroknak gazdaságossági okból az alumínium radiátorcsaládok között is nagyobb a túlélési esélye. A piaci verseny eltolódik az igényes, esztétikusabb, színvilágában akár tagonként is eltérő színnel legyártható gyártmányok javára.

Vallom, hogy nekünk szakembereknek feladatunk, hogy segítsünk a felhasználónak a lehető legkörültekintőbben feltárni az esztétikai, hőérzeti igényeire a legoptimálisabb megoldást, alkalmazkodva a pillanatnyi anyagi lehetőségeihez is. De soha ne próbáljunk dönteni a megrendelő helyett.

Belsőépítészeti, esztétikai szempont

A szakiskolákban úgy tanították - remélhetőleg ma is -, hogy a szakszerűen, esztétikai szempontokat is figyelembe vevő módon megtervezett fűtési és világítási rendszer nem csak a használati érték szerepet töltik be, hanem belsőépítészeti értékük is van. Csúnya szóval „trendi”, hogy a radiátorokat, összekötő csővezetékeket, kazánokat eldugjuk, holott a hőérzetünk szempontjából jelentőséggel bírnak, ha egy helységben láthatjuk a radiátort. Nyilván más kérdés, hogy a látott radiátor színvilágában, alakjában is kellemes látvány-e vagy néhány év után megkopott, esetleg itt-ott rozsdás felületű.

Ha az alumínium radiátor tagonkénti lépcsőkben növelhető hőleadó képességű, akkor például a porszórt, porfestett, szinterezett felületképzés esetén a festékboltokban, építészeknél, belsőépítészeknél hozzáférhető RAL színskála alapján a készségesebb gyártóknak köszönhetően akár tagonként más-más színnel összeszerelt radiátorral is színesíthetjük a helyiségeket. A melegérzetünkre hatással van a szín, a felület, a forma is.

Garancia - építőipari alkalmassági minősítés

A dolog kétoldalú. Induljunk ki a jóhiszeműségből, hiszen vannak alumínium radiátor családok a hazai piacon, melyek 20-25 éve is a használók megelégedettségére részei az épületek belsejének. Joggal ajánlja ilyen gyártó manapság is a 10 év gyári garanciát. Jó, ha utána járunk annak, hogy az általunk betervezett vagy ajánlott alumínium radiátor rendelkezik-e ÉMI vagy egyenértékű minősítéssel. Hasznos ismerni a jótállási jogokkal és kötelezettségvállalásokkal összefüggő tudnivalókat.

Egyéb fontos javaslatok

Az új elkészült rendszert ki kell öblíteni. Erre a célra használható ivóvíz. Érdemes a vizet 50 °C-ra felmelegíteni és az ürítést a lehető leggyorsabban elvégezni, mosószer használata tilos. Lehetőleg zárt fűtési rendszert kell alkalmazni. Javasoljuk 150 mikronos finomszűrő alkalmazását a rendszerben. A fűtőtestet nem ajánlatos eltakarni, burkolni. A fűtőtestek 1/2"-os, vagy kisebb méretű bekötését csak a gyártó által szállított közcsavarokkal szabad megoldani. Ennek megsértéséből eredő korróziós károsodásra a garancia nem terjed ki. Kerülni kell szerelési anyagoknak, szennyeződések rendszerbe jutását, a különböző vízlágyítási eljárásokat, illetve a fűtési rendszerek gyakori leeresztését, a víz teljes cseréjét. A havonta utántöltött víz mennyisége nem haladhatja meg a rendszerben lévő víz mennyiségének 2%-át. Ezen előírások az automata utántöltővel szerelt rendszerekre is érvényesek. A fűtési rendszerben lévő víz mennyiségét évente célszerű ellenőriztetni. Javasoljuk a vegyes fűtésű rendszereknél szétválasztani a padlófűtéses és a radiátoros fűtőkört.

A radiátorok pattogása több okra is visszavezethető. A festett porszórt kivitelűeknél nem jellemző a gyártás miatti pattogás, inkább szerelési hibából adódhat, mely ellenőrzése a tartóvillákon való hőtágulási elcsúszás lehetőségét kell ellenőrizni. Ez felülről benézve a szerelvényre kb. középen kell lennie.

Javaslom, hogy ne csak a kötelező előírások, hanem önmagunk megnyugtatása miatt is vegyük komolyan a nyűgösnek érzett dokumentáció vezetését a megvalósítás fázisában is.

 

Forgalmazási engedély száma

É.M.I. A-7/2001 - Érvényes 2011. Január 31-ig.